Skip to content

Jogi háttér, szabályozás

Jogi háttér

Az energetikai tanúsítvány alapvetően építéshatósági eljárás eredménye; elkészítése a beruházások átadási-átvételi eljárásának részét képezi (használatbavételi engedély); elmaradását mulasztási bírsággal sújthatják a 191/2009. (IX.15.) kormányrendelet 38. paragrafusa szerint.

Mikor nincs szükség energiatanúsítványra?

  • ha az ingatlan hasznos alapterülete 50 m²-nél kevesebb - különálló épületek esetén
  • évente 4 hónapnál kevesebb időtartamú használatra tervezett épületekre
  • legfeljebb 2 évi használatra szánt ingatlanokra
  • hitéleti rendeltetésű ingatlanokra
  • egyes műhelyek, mezőgazdasági rendeltetésű épületek esetén
  • fűtetlen raktárakra, garázsokra és más fűtetlen építményekre

Tartalma és célja

Az ingatlan egyfajta energetikai besorolását tartalmazza, melyből kiderül, hogy az adott ingatlan energia fogyasztása mennyire káros a környezetre. Ez azért kell, mert az Európai Unió célul tűzte ki magának, hogy ezt az energia kibocsátást és a környezetszennyezést minél jobban csökkentse, és ennek távolabbi célja az, hogy az épületek energia igénye végül nulla legyen.

Szükséges-e hőkamerázás a tanúsításhoz?

Az általános mérnöki módszerek szerint hőkamerás fényképezést nem végzünk a tanúsítás során. Ennek több oka is van, egyrészt mert a hőkamerázásra általában csak hibafeltárás céljából van szükség, másrészt a mérés csak fűtési idényben végezhető el. Az épület az építés ideje, a falazatok, födémek vastagsága alapján elég pontosan modellezhető a számítások elvégzéséhez, speciális műszeres vizsgálatok nélkül is.

Hány példányt kap az ügyfél és meddig érvényes?

Általában három példány készül, amelyből kettő a megrendelőé, egyet pedig a  tanúsító megtart.

Igény esetén korlátlan számú tanúsítványt készítünk, nem kerül magasabb díjazásba, ezt a mennyiséget csak jeleznie kell.

Maga a tanúsítvány 10 évig érvényes.

Fontos tudni, hogy csak abban az esetben érvényes ennyi ideig, ha nem módosítják az ingatlannak olyan részeit, ami a tanúsítványban számításba vett tényezőket érint (ilyen lehet például a szigetelés, nyílászáró csere, kazáncsere). Érvényét veszítheti a dokumentum, ha a központilag kiadott követelményszintek megváltoznak.

Mi alapján készül a számítás?

A 7/2006 TNM rendelet alapján kell elkészíteni a számításokat az ingatlan energiafogyasztásáról  - átlagos fogyasztási szokások mellett. Az átlagos ebben az esetben azt jelenti, hogy minden lakásba ugyanazt a lakót képzeljük el, aki ugyanolyan hőmérsékletet tart, és ugyanannyi melegvizet használ el. Így biztosítható, hogy az értékelések függetlenek legyenek az adott felhasználótól és minden ingatlan korlátlanul összehasonlítható legyen a többivel.